چرا اصلاح طلبان از رفتار نمایشی غرب ذوق زده شده اند؟
بازی با کارت برجام
موضعگیری رییسجمهوری جدید آمریکا در کنفرانس امنیتی مونیخ، نه انتظار حامیان دولت تدبیر را برآورده کرد و نه گزاره بیتفاوتی واشنگتن نسبت برنامه هستهای ایران را واقعیت بخشید.

موضعگیری رییسجمهوری جدید آمریکا در کنفرانس امنیتی مونیخ، نه انتظار حامیان دولت تدبیر را برآورده کرد و نه گزاره بیتفاوتی واشنگتن نسبت برنامه هستهای ایران را واقعیت بخشید. اکنون که تیم سیاست خارجی بایدن تلاش دارد توپ را در زمین ایران بیاندازد و با اعمال پروپاگاندا، جمهوری اسلامی را از عمل به قانون راهبردی مجلس بازدارد، اصلاحطلبان ذوقزده این خط رسانهای را دنبال میکنند که رویکرد اخیر بایدن، یک پیروزی بزرگ برای ایران است؛ واقعیت اما چیز دیگری را بازگو میکند. وقتی جو بایدن، رییسجمهوری تازه کار آمریکا در سخنرانی روز 5فوریه (مصادف با 16بهمن) خود که به بیان اصول اصلی سیاست خارجی خود اختصاص داده بود، سخنی از ایران به میان نیاورد و قاطبه سخن خود را معطوف به بازسازی روابط واشنگتن با اروپا و مهار روسیه و چین ساخت، بسیاری در کشورمان این ظن و گمان را مطرح کردند که ایران در برنامه سیاست خارجی بایدن، کمتر فضا را اشغال خواهد کرد. با این حال، موضعگیری صریح بایدن در کنفرانس امنیتی مونیخ درباره برنامه هستهای کشورمان، آن فرض را باطل کرد و نشان داد که برعکس، ایران مسالهای از مسائل اصلی دموکراتها به شمار میآید.
بازگشت به برجام، بدون لغو تحریمها
یکی از محورهای مهم سخنرانی بایدن در کنفرانس مونیخ، بیان سیاست دولت جدید آمریکا در قبال ایران بود. او تصریح کرد که دولتش آماده است تا دوباره در مذاکرات با شورای امنیت سازمان ملل متحد پیرامون برنامه هستهای ایران (برجام) شرکت کند. با وجودی که بایدن از بازگشت به روند دیپلماسی در قالب1+5 و لغو تحریمهای سازمان ملل علیه ایران(مکانیسم ماشه) سخن گفت، اما هیچ اشارهای به لغو تحریمها علیه ایران نکرد. بایدن در عین حال مدعی شد که میخواهد همراه با متحدین اروپایی واشنگتن، به زعم خود فعالیتهای بیثباتکننده ایران در سراسر منطقه غرب آسیا را مهار کند و به آنها پایان دهد.
موضع بایدن که به اصلیترین و اولی ترین شرط ایران برای بازگشت به روند دیپلماسی یعنی لغو مؤثر تحریمها و راستیآزمایی آنها، هیچ اشارهای ولو غیرمستقیم نکرد نشان داد که نگاه مثبت جریان حامی دولت تدبیر به سیاست خارجی دموکراتها بیمبنا بوده و به این زودیها و بدون دریافت امتیازات، ویژه از ایران، اساسا قرار نیست تحریمها برداشته شوند. چه آنکه همزمان با بایدن جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید نیز تصریح کرد که آمریکا قصد ندارد پیش از پیوستن به مذاکرات با طرفهای اروپایی در خصوص توافق هستهای با ایران، گامهای پیشدستانه بیشتر برای الغای تحریمها بردارد.
ذوقزدگی غربگرایان
وعده بایدن برای لغو مکانیسم تحریمهای سازمان ملل علیه ایران و بازگشت به فرایند گفتوگوهای دیپلماتیک1+5 کافی بود تا جریان حامی دولت از سر ذوقزدگی، این اظهارات را پیروزی بزرگی برای سیاست خارجی ایران تعبیر کند. اصلاحطلبان با بزرگنمایی از اظهارات بایدن تلاش کردند تا پیشگوییشان درباره کاهش فشارها علیه ایران با به قدرت رسیدن دموکراتها در آمریکا را واقعی جلوه دهند و اینچنین وانمود کنند که سخنان رییسجمهوری آمریکا در کنفرانس مونیخ، سرآغازی بر رفع تحریمهاست. این ذوقزدگی در شرایطی است که سیاست رسمی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر لغو مؤثر تحریمهای ظالمانه علیه ایران و راستیآزمایی آنهاست و بدون این امر، سخن گفتن از دیپلماسی و آغاز روند گفتوگوها، مهمل و بیفایده خواهد بود. سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین در توییتی با یادآوری وجود نداشتن گروه1+5 به بایدن ، تصریح کرد: بهدلیل خروج آمریکا از برجام، ۱+۵وجود ندارد. اکنون تنها ایران و ۱+۴است. خطیبزاده افزود: حرکات نمادین خوب است اما برای احیای۱+۵، آمریکا باید عمل کند و تحریمها را بردارد. مجید تختروانچی، نماینده ایران در سازمان ملل نیز در گفتوگو با سایت دفتر رهبر انقلاب، با بیان اینکه اگر تحریمها لغو نشود، بازگشت به برجام بیمعناست تاکید کرد: ما رفع تحریم را موقعی میپذیریم که متوجه شویم و احساس کنیم مراحلش به خوبی انجام میشود. وقتی چنین کاری انجام شود، ما هم آماده و حاضریم به تعهدات برگردیم.
همزمان برخی مقامات دولتی نیز بر شدت ذوقزدگی اصلاحطلبان افزودند و مدعی شدند که به زودی همه تحریمها لغو خواهند شد. با وجودی که مقامات کاخ سفید از بایدن گرفته تا وزیر امور خارجه و سخنگوی کاخ سفید، همگی اعلام کردهاند که تا پیش از بازگشت به روند دیپلماسی، هیچ برنامهای برای رفع تحریمها علیه ایران ندارند، علی ربیعی، سخنگوی دولت وعده رفع تحریمها را داد.
ادامه از صفحه 4
او روز گذشته در یادداشتی در روزنامه دولتی ایران، با تاکید بر اینکه دولت بایدن با مشاهده مقاومت بینظیر مردم ایران در نپذیرفتن زورگویی و تحمل شدیدترین جنگ اقتصادی، سرانجام در آستانه کنار گذاشتن سیاست فشار حداکثری قرار گرفته است، مدعی شد: «اکنون نیز با اطمینان میتوانیم پیشبینی کنیم که به رغم کشوقوسهای دیپلماتیک که مقدمه طبیعی در بازگشت همه طرفها به تعهدات و از جمله لغو تمامی تحریمها در آینده نزدیک است، ابتکارهای دیپلماتیک به خوبی
و تا رسیدن به نتیجه مطلوب عمل خواهند کرد».
بازی با آستانه تحمل مردم
به نظر میرسد ذوقزدگی زائدالوصف اصلاحطلبان و پیشبینیهای محیرالعقول و بینسبت با مناسبات واقعی برخی مقامات دولتی از اظهارات اخیر بایدن، عمدی و با هدف القای این پیام مستقیم به جامعه باشد که زمانه تغییر فرارسیده و با روی کارآمدن دولتی هم سنخ و جنس دموکراتها در ایران در خرداد1400، پازل مذاکرات فیمابین تهران-واشنگتن تکمیل و عوائد معیشتی آن متوجه مردم ایران خواهد شد. به بیان دیگر محور اصلاحات-اعتدال دارد از تمام شدن آستانه تحمل مردم که مولود سیاستهای اقتصادی دولت تدبیر است، در جهت ارتقای سیاسی خود و دست بالایافتن در انتخابات پیش رو سوءاستفاده میکند. از سویی، آمریکاییها نیز اصلا بدشان نمیآید که با رفع نکردن تحریمها و منتظر نگاه داشتن جامعه ایران و ارائه تصویری دروغین از آینده مذاکرات، زمینه به قدرت رسیدن جریان غربگرا در ریاست جمهوری1400 را فراهم آورند. در همین باره، قاضیزادههاشمی، نایب رییس مجلس در گفتوگو با فارس با اشاره به نیت آمریکاییها برای تأثیر بر انتخابات ایران، گفت: اینکه دولت جدید آمریکا از امکان فروش نفت ایران بدون برداشتن رسمی تحریمها سخن میگوید، اقدام فریبکارانهای هست که میکوشد با تخفیفهایی موقت، غیر رسمی و ناپایدار، بر انتخابات آتی ایران اثر بگذارد.
اصلاحطلبان و اعتدالیون متوجه نیستند که سیاست خارجی بایدن بدون گرفتن امتیازات کلان از ایران از جمله در حوزههای موشکی و فعالیتهای منطقهای، اساسا حاضر نیست قدمی برای رفع مؤثر تحریمها بردارد و نهایتا به برخی امتیازات مقطعی و محدود که مطمئنا دردی از کشورمان دوا نخواهد کرد، بسنده میکند؛ همان سیاستی که پیشتر باراک اوباما نیز به آن عامل بود و در نهایت او نیز حاضر نشد تمامی تحریمها علیه ایران را
ملغی کند.