«صبحنو» از آخرین وضعیت شیوع کرونا و افزایش بستری های بخش ویژه در خوزستان گزارش می دهد
خوزستان در تب کرونا
رفتارشناسی ویروس و وضعیت همهگیری کرونا تاکنون، نشاندهنده خیزهای متفاوت ویروس است. این روزها خوزستان به کانونی برای شیوع ویروس کرونای انگلیسی تبدیل شده است.

رفتارشناسی ویروس و وضعیت همهگیری کرونا تاکنون، نشاندهنده خیزهای متفاوت ویروس است. این روزها خوزستان به کانونی برای شیوع ویروس کرونای انگلیسی تبدیل شده است. شهرهای «آبادان، اهواز، بندر ماهشهر، خرمشهر، دزفول، دشت آزادگان، رامهرمز، شادگان، شوشتر، کارون و هویزه» در وضعیت قرمز قرار گرفتهاند و بسیاری از شهرهای دیگر این استان نیز وضعیتی نارنجی دارند. رفت و آمدها به این استان ممنوع شده و مرزها نیز تحت کنترل است. کادر درمان در این استان بیش از هر زمان دیگری درگیر هستند و مسوولان استانی برای مدیریت این وضعیت تدابیر متعددی اندیشیدهاند. ستاد ملی مقابله با کرونا علت اصلی را رفتار مردم میداند. نکته نگرانکننده، کاهش معنادار همکاری مردم در رعایت پروتکلهای بهداشتی است و همین موضوع با توجه به افزایش جمعیت در مراکز خرید و البته وسایل حملونقل عمومی میتواند به ایجاد بحران دامن بزند و کادر درمان کشورمان را با چالشی جدی روبهرو کند. به گفته رییسی، سخنگوی این ستاد، همکاری بین مردم و مسوولان بهدرستی انجام نمیشود و در برخی استانها مردم در مراسم عروسی و عزاداری و مهمانیها شرکت میکنند و رعایت دستورالعملها به زیر 10درصد رسیده است. کنترل اپیدمی کرونا به شدت به رفتارهای ما بستگی دارد و این افزایش آمار را نباید به نوع جهشیافته ویروس ربط داد.
کلمه خوزستان را اگر این روزها در اینترنت جستوجو کنید، اخباری به جز شیوع گسترده کرونای انگلیسی در این استان نمیبینید. بنا بر آنچه از سوی مقامات بهداشتی استان خوزستان مطرح شده است، هماکنون ۱۱ شهر قرمز و هشت شهر در خوزستان نارنجی هستند. ادعاهای اثباتنشده و
ضد و نقیضی از چگونگی شیوع گسترده کرونای انگلیسی در این استان مطرح شده که از جمله آنها ورود چند مسافر اروپایی به این استان بوده است. پیک اول در استان خوزستان از اردیبهشت تا تیر بود که در هفتههای اول مرداد به حالت عادی رسید و شیب نزولی به خود گرفت؛ از اواسط شهریور مجددا بروز بیماری در استان شیب رو به بالایی گرفته که تا آبان و آذر ادامه پیدا کرد ولی تعداد فوتیها نسبت به کشور خیلی کم و حداکثر سه تا چهار نفر بود. خوزستان تا انتهای دی وضعیت خوبی داشت ولی از ابتدای بهمن آمار مراجعه بیماران و خصوصا از ۱۰ بهمن انتشار بیماری و مراجعات بیماران سرعت بیشتری به خود گرفت.
کرونای انگلیسی چگونه به خوزستان رسید؟
به گفته دکتر فرهاد ابولنژادیان، رییس دانشگاه علوم پزشکی اهواز؛ از ۱۵ بهمن به بعد شیب افزایشی شیوع داشتیم که همزمان بروز نوع انگلیسی ویروس در کشور اعلام شد؛ ابتدا زنی اهل منطقه کیانآباد اهواز که از کشور هلند آمده بود، به این ویروس مبتلا شد که با ردیابی مسافران ۹۲ نفر هم پروازی که ۹ نفر در اهواز و مابقی در تهران بودند، شناسایی شده ولی آن زن و خواهرش را در خانه قرنطینه کردیم. ابولنژادیان با اشاره به اینکه از ۱۰ نمونه ارسالی تست ژنتیکی کرونا به تهران ۹ نمونه و حتی هر دو نمونه ارسالی از آبادان نیز کرونای انگلیسی بودند، اضافه کرد: از شهر شادگان میزان مراجعات سرپایی بالا رفت؛ در بررسیهای شادگان نیز به یک زن ۴۰ ساله رسیدیم که خانوادهای ساکن انگلیس از طریق عراق به مهمانی خانه آنها آمده بودند. وی با اشاره به اینکه یک مرد عراقی در اهواز ۲۵ دی مورد مثبت اعلام شده که چهار نفر از پرسنل (با خانواده) هتل محل اقامت او نیز مبتلا شدند، گفت: حتی یک مورد سفر بانوی ایرانی به عراق داشتیم که بعد از برگشت خواهر،
شوهر خواهر و فرزندانشان را نیز مبتلا کرده بود؛ طی چند روز اخیر نمونههایی از شهرهای هویزه، دزفول، دشت آزادگان و اهواز را به انستیتو پاستور تهران فرستادیم که همه آنها از نوع انگلیسی بودند.
همچنین روز گذشته آقای علیرضا رییسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرد: درصد رعایت دستورالعملها در کشور افت کرده و از ۸۶ به ۷۰ درصد رسیده و این به آن معنی است که در برخی شهرها به زیر ۲۰ یا زیر ۱۰ درصد رسیده و همه این عوامل به ایجاد خیز چهارم دامن میزنند.
ابول نژادیان:طی چند روز اخیر نمونههایی از شهرهای هویزه، دزفول، دشت آزادگان و اهواز را به انستیتو پاستور تهران فرستادیم که همه آنها از نوع انگلیسی بودند
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: در خوزستان با سیر انفجاری ابتلا و مرگومیر مواجه هستیم و این سیرصعودی میتواند خیز سوم ویروس در استان خوزستان باشد. در خوزستان یک کودک یکساله و یک کودک
۹ ساله به دلیل کرونای انگلیسی فوت کردهاند و در حال حاضر چهار مورد فوت مبتلایان به کرونای انگلیسی ثبت شده است. پس از مشاهده اولین مورد مبتلا به کرونای انگلیسی، در اهواز ما بررسی و رهیابیهایی را در طرح شهید سلیمانی انجام دادیم. رییسی در مورد آخرین وضعیت مبتلایان به کرونای انگلیسی در ایران گفت: تا کنون ۶۲ مورد مبتلا داشتیم و هفت نفر را ازدست دادهایم که چهار نفرشان در اهواز بوده اند و دو نفر در تهران و یک نفر در همدان فوت کردهاند. در اهواز و البرز و قزوین و لارستان و هرمزگان هم موارد ابتلا به کرونای انگلیسی مشاهده شده است.»
چه باید کرد؟
شاید یکی از مهمترین عوامل شیوع این ویروس، تردد روزانه بیش از ۳۰۰ مسافر عراقی از مرزهای شلمچه و چذابه است. همچنین علاوه بر مساله تردد مسافران، بحث فرهنگ حاکم در خصوص برگزاری مراسم عروسی و عزاداریها در قبایل و عشایر خوزستان نیز میتواند مزید بر علت باشد. با شیوع گسترده کرونای انگلیسی در خوزستان، سرانجام دوم اسفند وزیر کشور از ممنوعیت سفر به خوزستان و محدودیت در ترددهای درون و برونشهری در این استان خبر داد و مقرر کرد مرزهای ایران و عراق در خوزستان با همکاری همه دستگاهها مسدود شوند و در زمینه محدودیت ترددهای درون و برونشهری و ممنوعیت سفر به خوزستان مقرر شد همه دستگاهها با جدیت همکاری کنند. با این حال مسوولان استان خوزستان معتقدند این محدودیتهای اعمالشده مورد پسند نیست چون نمیتواند حلقه انتشار ویروس را بشکند؛ ارزیابی این است که محدودیتهای فعلی نهایتا ۵۰ درصد تاثیرگذاری دارد و برای کاهش سرعت انتقال باید اقدامات جدیتر انجام و شهروندان نیز همکاری لازم را داشته باشند. بررسیهای میدانی هم نشان میدهد که به دلیل افزایش تعداد مراجعهکنندگان به مراکز درمانی و موارد بستری احتمال تکمیل ظرفیت مراکز درمانی استان خوزستان بهخصوص مناطق جنوبغربی و غرب استان دور از انتظار نیست و این اتفاق میتواند فشاری بر مراکز درمانی شهرستانهای دیگر استان ایجاد کند؛ البته اوضاع شرقی خوزستان هم چنان تعریفی نداشته و گزارشها حکایت از شیوع کرونا در آن مناطق هم دارند.