قالیباف: منفعت باید به مرزنشینها برسد نه دلالها
چهره به چهره با «کولبران»
آگاهی از وضعیت زندگی مردم در نقطه به نقطه کشور، مولفهای است که کمک قابلتوجهی به تمام مسوولان میکند. قانونگذاری و اجرای آن بدون شناخت مساله مند، رویایی بیش نیست و تصمیمسازی در قرنطینه و از پشت درهای بسته گرهی را از مشکل مردم باز نخواهد کرد.

آگاهی از وضعیت زندگی مردم در نقطه به نقطه کشور، مولفهای است که کمک قابلتوجهی به تمام مسوولان میکند. قانونگذاری و اجرای آن بدون شناخت مساله مند، رویایی بیش نیست و تصمیمسازی در قرنطینه و از پشت درهای بسته گرهی را از مشکل مردم باز نخواهد کرد. بازدید از اقصینقاط کشور در ماههای گذشته از سوی مسوولان و بهویژه روسای قوا، بذر امید را در دل مردم کاشته است.باوجود هجمهها و تخریب ها، محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی از این مهم بازننشسته و مجدانه با حضور در مناطق مختلف بهدنبال آشنایی با وضعیت مردم به منظور پیگیری سیاستهای «تقنینی» و «نظارتی» است. ایستگاه سوم رییس مجلس، کردستان است؛ استانی مرزی که به واسطه مشکلات اقتصادی و مواجه بودن با پدیده «کولبری» بارها مورد توجه رسانهها و مردم قرار گرفته است.
بازدید از مناطق محروم کشور
در همین راستا، محمدباقر قالیباف صبح دیروز در بدو ورود خود به فرودگاه سنندج، اظهار كرد: متأسفانه کردستان یکی از مناطق محروم کشور از نظر شاخصهای توسعه است. هدف از این سفر نظارت بر پروژههای عمرانی استان بهویژه پروژههای نیمهتمام است.
رییس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بعد از اتمام برنامه بودجه کشور که کار فشردهای بود، سفر به کردستان نخستین سفر استانی است. سه نفر از رؤسای کمیسیونهای مختلف مجلس در این سفر همراه بنده خواهند بود و باتوجه به بررسیهای قبلی به مشکلات استان رسیدگی خواهد شد.
قالیباف بیان کرد: در این سفر سهروزه از همه حوزههای انتخابیه شهرستانهای استان کردستان بهصورت میدانی بازدید خواهیم کرد تا از کم و کاستهای موجود مطلع شویم.
با توجه به اینکه در بودجه سال آینده توجه خاصی به بحث محرومیتزدایی شده، به کردستان نیز بهعنوان یکی از استانهای محروم کشور در این بودجه توجه خاصی شده است.
زخم کهنه «کولبری»
رییس مجلس شورای اسلامی به بحث «کولبری» در کردستان اشاره کرد و گفت: کولبری یکی از زخمهای کهنه کشور در مرزهای غربی کشور محسوب میشود که امیدواریم در این سفر بتوانیم بخشی از مشکلات کولبران را حل کنیم.
قالیباف در پایان سخنان خود بیان کرد: با صحبتهایی که با وزیران داشتهایم، امیدواریم بتوانیم در سال 1400 بخش عمدهای از مشکلات کولبران در شمالغرب و سوختبران در جنوبشرق کشور را با کارهای کارشناسی انجامشده حل کنیم.
سخنان رییس مجلس درباره مشکلات استان کردستان و پیگیری میدانی آن عنصری مهم برای ایجاد امید در دلهای این مردم سختکوش است؛ مردمی که در دفاع مقدس پای کار انقلاب بودند و هزینههای بسیاری را از جانب صدام و منافقین متحمل شدند. برخی از فعالان اقتصادی و کولبران در بانه نیز در دیدار چهره به چهره با رییس مجلس، دغدغههای خود را مطرح کردند و قالیباف در این دیدار اظهار كرد: تبادلات مرزی برای مرزنشینان است. باید مرزنشینی و جامعه مرزنشینی که معیشتش از این راه است، تعریف و ضابطهمند شود تا بتواند این کار را انجام دهد.
«کولبری» را قاچاق نمیدانیم
رییس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: نباید هر کسی از هر جای کشور برای منفعت بیشتر خود کالا را بهصورت غیرقانونی وارد کند و نفع آن به جای مرزنشین به افراد دیگر برسد. باید کاری کنیم که مرزنشینان منفعت اقتصادی این اقدامات را کسب کنند.
قالیباف با اشاره به فرموده رهبر معظم انقلاب، یادآور شد: ما هم موضوع کولبران برای مرزنشینان را قاچاق نمیدانیم چراکه با رسمیکردن بازارچهها و ایجاد منطقه اقتصادی این بحث حل میشود. در ادامه حضور رییس مجلس در بانه، محمدباقر قالیباف ظهر دیروز در دیدار چهره به چهره با برخی از کولبران این شهرستان، اظهار كرد: موضوع رسیدگی به مرزنشینان و کولبری بحث جدیدی نیست و این امر در جنوبشرق و شمالغرب مانند منطقه کردستان وجود دارد.
رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه به دلیل فعالیت در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و نیروی انتظامی نسبت به مشکلات مرزنشینها و کولبری آشنایی کامل دارم، تصریح کرد: جامعه مرزنشین باید معیشت زندگیاش را از مرز تأمین کند اما همه باید ضابطهمندی را بپذیریم و بر اساس آن کار کنیم. قرار نیست افرادی از هر نقاط مختلف کشور اینجا بیایند و کارهای غیرقانونی را تحت پوشش مرزنشینی انجام دهند، در حالی که چنین اقداماتی قصد مرزنشینان نیست.
قالیباف اذعان کرد: متاسفانه افرادی پیدا میشوند که میخواهند با پولشان منفعت زیادی ببرند؛ یعنی میخواهند مرزنشینان بار آنها را بیاورند اما این افراد منفعتش را ببرند؛ این مهم در حالی است که چنین افرادی کالا را وارد کرده و در نتیجه تولید آسیبدیده، اقتصاد را دچار مشکل و منفعتش در جیب دلالها میرود.
درخواست کولبران بانهای از رییس مجلس
در این دیدار یکی از مرزنشینان بانهای در گفتوگو با رییسمجلس شورای اسلامی گفت: وقتی شما فرمانده نیروی انتظامی بودید، نه امنیت کشور دچار مشکل میشد و نه در مرزها اتفاقی برای کولبران رخ میداد؛ همه میدانیم که برخورد قهری با مرزنشینان تبعات اجتماعی بسیار زیادی دارد. وی خطاب به قالیباف، تصریح کرد: همیشه میبینیم شما چطور از مستضعفان پشتیبانی میکنید، الان هم عاجزانه میخواهیم به این موضوع رسیدگی شود.
درد دل یک مرزنشین با قالیباف
همچنین حین نظارت میدانی قالیباف از شهر سقز، یکی از اهالی این شهر خطاب به وی گفت: مردم را مجبور کردهاند که کولبر باشند. درخواست ما این است که کاری کنید که ما بتوانیم مخارج زندگی را تامین کنیم.
این شهروند سقزی افزود: با وجود چهار برابر شدن قیمت روغن اما مردم تحمل کردهاند و شما هم باید این مردم را درک کنید. وی تصریح کرد: همه ما سقزیها و بوکانیها و همه ما کردها، ایرانی هستیم و انتظار توجه داریم. یک جایی را برای ما باز کنید که دنبال دزدی و فروش مواد نرویم.
کادوی جوان 28 ساله کولبر
یک جوان 28 ساله کولبر و دستفروش سقزی در صحبت چهره به چهره با رییس مجلس با هدیه یک ادکلن، ضمن گلایه از وضعیت اقتصادی خود از وی درخواست کرد تا برای حل مشکل اشتغال در این استان و شهر چارهای اندیشیده شود. عبور از مناطق صعبالعبور در گرما و سرما و در برف و بوران فقط بخشی از مشکلات مرزنشینانی است که هیچ راهی برای امرار معاش ندارند. کولبران با حیوانات وحشی و خطراتی بسیار مواجه هستند، آن هم فقط برای بهدستآوردن لقمهای نان؛ برخی از این کولبران دارای مدارک دانشگاهی هستند اما بهدلیل نیافتن شغل متناسب به اجبار تن به این کار دادهاند و جان خود را به بازی گرفتهاند. این مردم سختکوش شب و روز نمیشناسند و در تمامی طولروز چارهای جز کولبری ندارند. فشار بدنی، بیماریهایی را برای آنها بهوجود آورده است و علاوه بر روح، جانشان را نیز میخراشد. چارهاندیشی برای این موضوع بغرنج، بارها در کلام رهبر انقلاب نیز نمود پیدا کرده است اما هنوز رنج این عزیزان بر مدار تکرار، باقی است.
شکاف؛ پیامد رفتار پوپولیستی
رفتارهای پوپولیستی در دورههای مختلف برای کسب رای و عدماجرای وعدهها، مردم و بهویژه مرزنشینان و کولبران را آزردهخاطر کرده است و در دیدار با رییس مجلس نسبت به این موضوع، گلایه میکنند.
در ادامه این دیدارها، نماینده کولبران بانه در دیدار با رییسمجلس شورای اسلامی اظهار كرد: مشکلات عدیدهای داریم و الحمدلله اقدامات زیادی هم انجام شده است، اما تا الان هیچ بدیل خوبی برای مساله کولبری انجام نشده است. وی افزود: متاسفانه الان حدود سه سال است که کارتهای مرزنشینان را فعال کردهایم اما نتوانستیم مشکل گمرک را رفع کنیم و این مشکل کماکان باقی است. از حضرتعالی تقاضا داریم درخصوص بازگشایی معابر کولبری هر اقدامی میتوانید صورت دهید و با همان راهکارهایی قبلی هم باشد، خوب است. از شعارهای پوپولیستی در این جنگ اقتصادی و ظالمانه فاصله میگیریم. انشاءالله این مسیر بهوجود بیاید تا هم تنفسی برای ایران عزیز باشد و هم درآمدی برای مرزنشینان حاصل شود.
وی ادامه داد: مشکلات گمرکی و تشریفات قانونی، مساله ماست. قرار بود در عرض یک ماه حداقل کولبر بتواند یک بار از سود بازرگانی استفاده کند اما متاسفانه چنین اقدامی صورت نگرفته است و کسی در اینجا به دنبال کار ما نیست.
پاسخ قالیباف به نماینده کولبران
در ادامه طرح مباحث نماینده کولبران بانه، محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به وی گفت: جامعه مرزنشینی که معیشت و زندگی آنها از اینجا تامین میشود، باید مشخص شوند و بر اساس ضابطه این کار را انجام دهند. وی ادامه داد: بنا نیست هر کسی از هر کجای کشور بیاید و اینجا کالای غیرقانونی را تحت یک پوشش وارد کند. نه خواسته شما این است و نه خواسته مسوولان. وقتی افرادی پیدا میشوند و میآیند و میخواهند با پولشان منفعت زیادی ببرند، مرزنشین بار بر آنها میشود و منفعتش را آنها میبرند.
قالیباف گفت: در این صورت کالایی وارد میشود و تولید خراب شده و اقتصاد دچار مشکل میشود، اما منفعت آن را دلال میخورد؛ باید به گونهای رفتار کنیم که مرزنشین منفعت اقتصادی را خودش ببرد و از این شرایط استفاده کند. بازدید میدانی رییس مجلس از مناطق مرزی کردستان و آشنایی با مشکلات آنها هم از منظر نظارتی حائز اهمیت است و هم شرایط را برای قانونگذاری دقیق و مسالهمند فراهم میکند؛ قانونگذاری منطبق با واقعیت، ریلگذاری دقیقی برای اجرای برنامهها را فراهم میکند؛ برنامههایی که باید مشکلات مرزنشینان و کولبران را برطرف و باری را از روی دوش آنها بردارد.